Miso
Miso is een Japanse, dikke pasta op basis van soja, rijst, tarwe of gerst, water en zeezout. Letterlijk betekent miso Bron van Smaak.
Miso heeft subtiele, aromatische smaken en geuren. De traditionele productiemethode van echte miso is al honderden jaren hetzelfde. Bij bereiding van miso ontstaan tijdens een langdurig fermentatieproces (soms wel 3 jaar) waardevolle enzymen, zuren en micro-organismen. Miso kan gebruikt worden als smaakmaker in soepen en sauzen.
Miso bevat onder andere alle essentiƫle aminozuren en is daardoor een goede aanvulling van graaneiwit.
Er bestaan honderden soorten miso, de kleur varieert van geel, via oranje naar diepbruin. De basisingrediƫnten, het klimaat en smaakvoorkeuren zijn factoren die de ontwikkeling van miso bepalen. Miso heeft drie basisvormen:
- Kome of witte miso is licht van kleur en de meest zoete smaak.
- Mugi miso is half sterk en heeft een zachte smaak en heeft 1-2 jaar gerijpt in cederhouten vaten.
- Hacho miso heeft een donkere kleur en is sterk van smaak.
Recepten met miso:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.