Oerzoet
Oerzoet, ook wel oersuiker of sucanat gemoemd, is het gedroogde, vermalen sap van de hele rietsuikerstengel en is ongeraffineerd.
Suikerriet
Voor de productie van oerzoet wordt het sap uit de suikerrietstengels geperst en gefilterd.
Daarna wordt door verhitting het vocht uit het sap verdampt, de melasse blijft hierdoor aanwezig in het eindproduct en bevat nog wat mineralen (waaronder calcium, kalium, magnesium en ijzer).
Na het indampen wordt de droge massa vermalen tot oerzoet.
Smaak
Door deze productiewijze heeft oerzoet een donkere kleur en een uitgesproken, kruidige smaak, die niet in ieder gerecht gewaardeerd zal worden. Mijn ervaring is dat oerzoet in het meeste gebak goed en niet overheersend smaakt.
Oerzoet gezond?
Mensen die overgevoelig zijn voor geraffineerde riet- of bietsuiker verdragen oerzoet vaak beter of goed. Maar oerzoet is niet noodzakelijk in een gezond voedingspatroon.
Oerzoet is wel een betere keus dan geraffineerde riet- en bietsuiker, die nagenoeg geen mineralen meer bevatten.
Eigenschappen
De zoetkracht en andere eigenschappen van oerzoet zijn hetzelfde als van gangbare suiker.
Recepten:
- Abrikozenhaverkoek
- Sinaasappelkoek
- Glutenvrije appeltaart
- Carobewafels
- Citroentaart
- Minimuffins
- Lebkuchen
- Appeltaart
- Havermoutmuffins
- Maiskoekjes met lijnzaad
- Kruimeltaart met blauwe bessen
- Perentaart
- Nootmuskaatkoek
- Rabarbermuffins
- Abrikoos-amandelcake
- Sinaasappelcake
- Stoofperentaart
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.