Ontbijt
Na een nacht slapen is de bloedsuikerspiegel in je lichaam flink gedaald. De natuurlijke, dagelijkse vastentijd heeft je lichaam, geest en spijsvertering goed gedaan, maar nu is je lichaam weer toe aan een ontbijt (breakfast = het breken van het vasten).
Bloedsuikerspiegel
Een goed ontbijt maakt dat je bloedsuikerspiegel weer stijgt, daarom is het belangrijk om voor een volwaardig ontbijt te kiezen en alle geraffineerde zoetigheid en witbrood te laten staan, zo kan je bloedsuikerspiegel niet extreem gaan pieken en dalen. Dus:
- volkorenbrood in plaats van witbrood
- hartig beleg in plaats van broodbeleg met suiker
- muesli van granen, noten en gedroogd fruit in plaats van cruesli (krokante muesli heeft altijd een suikerhoudend laagje) aangevuld met volle zuivel. Hoe doe je dat? Zie filmpje.
- pap van havermout, havergrutten, gierstvlokken, quinoa etc. Hoe doe je dat? Zie filmpje.
- pannenkoeken met volkoren granen of havermout
- fruit als extraatje bij het ontbijt is prima, maar fruit is vaak al binnen 2 uur volledig verteerd, dan krijg je weer honger. Daarom is fruit overdag als tussendoortje zo ideaal.
Het is in Nederland weliswaar een gewoonte, maar absoluut niet noodzakelijk om zoet te ontbijten. Integendeel, wanneer je liever ontbijt met boerenkoolstamppot of een curry is dat uitstekend!
Afvallen
Een ontbijt brengt je spijsvertering weer op gang, wanneer je het ontbijt overslaat gaat je lichaam krampachtig energie vasthouden (calorieën), dit zorgt uiteindelijk voor een gewichtstoename.
Snoepen en snacken
Als je niet ontbijt kan je overdag last krijgen van concentratieproblemen en de behoefte aan snoepen en snacken in de loop van de dag.
Eiwitten en vetten
Volgens het ritme van onze spijsvertering kunnen we ’s ochtends beter eiwitten en vetten verteren dan ’s avonds, terwijl een avondmaal van pap onze spijsvertering en nachtrust beter zal bevallen.
Onze voedingsgewoontes zijn echter heel lastig om te draaien, we zouden onze hele dagplanning er voor aan moeten passen. Maar het is al een geweldige verbetering (voor onze spijsvertering en dag-nacht-ritme) wanneer we weer tussen de middag warm gaan eten en ons ’s avonds beperkten tot een eenvoudige brood of pap maaltijd. Wat zou het heerlijk zijn wanneer je op je werk of op school tussen de middag een goede warme maaltijd voorgeschoteld kreeg! Maar dat is weer een ander verhaal of toekomstdroom.
Tot die tijd doen we wat we kunnen met een voedzaam, volwaardig en stevig ontbijt. Tussen de middag behelpen we ons met broodtrommeltjes (daar kan ook groente in zitten!) en eten we pas ’s avonds een warme maaltijd. Niet alleen om ons te voeden, maar het is ook een belangrijk sociaal moment in veel huishoudens.
Heb je moeite met het aanbrengen van ritme in de maaltijden, heb je misschien de hele dag door honger, of pas uren na het opstaan?
Dan kan je wat hebben aan de Workshop Ritme die ik meerdere malen per jaar geef. Zie voor het actuele aanbod de Agenda.
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.