Paardenbloem

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, paardenbloemVroeg in het voorjaar komen de paardenbloemen op als een van de eerste voorjaarsgewassen. De bladeren van de paardenbloem zijn helemaal groen, onbehaard en licht glanzend. 

 

Blad

De eerste bladeren vormen nog een horizontaal rozet waarvan de bladeren de grond raken. Als snel komt er meer blad, dat ook verticaal groeit, dat zijn meer malse bladeren om te oogsten. Dek je zo’n pol af met bijvoorbeeld een bloempot dan worden de bladeren lichter van kleur en malser, dit wordt molsla genoemd. Paardenbloemblad heeft een frisse, bittere smaak, het kan rauw door de salade verwerkt worden, maar ook gestoofd in wat olijfolie met ui en knoflook is het een smakelijke groente.

Bloem

Ondertussen vormen zich bloemknoppen, de bloei heeft een sterk gezamenlijk hoogtepunt waar hele velden geel van kleuren. De ongeopende bloemknoppen kunnen ingemaakt worden als kappertjes (zie recept hieronder). Gebakken in wat olie en bestrooid met zout is zijn bloemknoppen een smakelijke snack. De verse bloemen kunnen met suiker verwerkt worden tot een zoete gelei.
Na de bloei blijft de plant nog lang doorgroeien, de bladeren worden groter en minder gekarteld. 

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, paardenbloemwortelsWortel

In de herfst slaat de plant de krachten op in de lange penwortel, een paardenbloem is een meerjarige plant. Een paardenbloemwortel kan wel een meter lang worden. Je kunt hem in de herfst opgraven en eventueel drogen de wortel smaakt erg aromatisch.

Werking

Blad en wortel bevatten bitterstoffen, dit bevordert de werking van de lever en stimuleert de productie van urine. Dagelijks een handvol paardenbloemblad bevordert het herstel na een griepperiode.

De hele plant straalt veel levenskracht uit, een kracht die wij in het vroege voorjaar vaak goed kunnen gebruiken tegen de zogenaamde voorjaarsmoeheid. 


Recept paardenbloemkappertjes

  • Pluk flink wat heel jonge, onontwikkelde en stevige bloemknoppen uit het midden van de bladrozet.
  • Was ze goed, laat ze uitlekken en bestrooi ze met wat zout.
  • Laat ze zo een halve dag staan.
  • Doe de bloemknoppen in een pan, zet ze net onder water en breng dit aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur, laat het geheel afkoelen en pas daarna uitlekken in een zeef of vergiet.
  • Doe de afgekoelde bloemknoppen in schone (jam)potjes met wat mierikswortel, knoflook, mosterdzaad en peperkorrels. Giet er dan zoveel azijn (van een goede kwaliteit) op dat de bloemknoppen onderstaan. 

Dit recept komt uit Eten en Drinken met Wilde planten


Recepten met paardenbloem:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl