Pastinaak
Pastinaak is een Europese plant die ook in het wild voorkomt.
Wortelgewas
De Romeinen introduceerden de pastinaak in Noord Europa waar deze wortel zeer gangbaar werd. Voordat de aardappel in Noord-Europa werd geïntroduceerd was de pastinaak de vulling voor stamp– en stoofpotten. In ons land behoort pastinaak vaak nog tot de zogenaamde vergeten groenten.
In Groot Brittannië is pastinaak nog steeds populair (parsnip), ze maken er zelfs jam en wijn van.
Pastinaakteelt
Pastinaken worden vroeg in het voorjaar gezaaid, de kiemkracht van het zaad wordt gestimuleerd door koude nachten. De hoofdoogst is in oktober-november, maar hobbytuinders kunnen de pastinaken tot januari in de grond laten. Weliswaar geeft nachtvorst bruine vlekken op deze witte wortel maar de smaak wordt er beter en zoeter van.
Mooie pastinaak komt onder andere uit Zeeland, biologisch dynamische boer Leo Visser uit Ritthem verbouwt daar pastinaken en ploegt zijn land nog met paardenkracht. Het tv programma Binnenste Buiten heeft daar een item over gemaakt.
Smaak
De smaak van pastinaak is ietwat zoet geparfumeerd met een vleugje anijs. Voor een goede vertering voeg je wat kruiden toe met veel zonkracht zoals tijm en rozemarijn of komijn-, kummel of korianderzaad.
Voedingswaarde
Pastinaak heeft een hoog gehalte aan vezels en mineralen, waaronder calcium.
Pastinaak bevat ook inuline, een zoete voedingsvezel met een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel en de darmflora.
Verschil tussen pastinaak en wortelpeterselie
Hoe zie je in de winkel het verschil tussen pastinaak en wortelpeterselie. Op de foto staat rechts pastinaak en links wortelpeterselie. Van bovenaf is het verschil goed te zien.
Recepten:
- Pastinaaksoep met appel
- Gepofte pastinaak
- Pastinaaksoep met mosterd
- Pastinaak en bataat
- Gegratineerde wintergroenten
- Pastinaak-wortel schotel
- Veldsla met pastinaak
- Aardpeer-wortelsoep
- Pastinaak-pannenkoekjes
- Linzensoep met pastinaak
- Knollensoep met noten
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.