Peterselie
Van peterselie worden er in de winkels vaak twee varianten aangeboden: de platte en de krul.
(Op de foto staan krulpeterselie en selderij, deze lijkt uiterlijk wel wat op de platte peterselie maar de smaak is heel anders.)
Sommige mensen vinden platte peterselie smaakvoller dan krulpeterselie, dit komt misschien omdat platte peterselie in verhouding meer etherische oliƫn bevat.
Geen garnering
Beide varianten zijn rijk aan ijzer, vitamine C en mineralen. Het verse kruid bevordert de spijsvertering en ondersteunt de werking van lever en nieren. Kortom dit kruid heeft een hoge voedingswaarde en is meer dan alleen garnering. Het kan in flinke hoeveelheden aan een gerecht worden toegevoegd, bij voorkeur niet te lang meekoken.
Moestuin
In de moestuin is peterselie een oefening in geduld. Het kan wel 4 weken duren voordat het zaad opkomt. De plant staat liever niet de hele dag in de volle zon, hij doet het beter in de halfschaduw.
Giftig
Peterselie is een tweejarige plant. Dat wil zeggen, in het tweede jaar gaat de plant bloeien en zaden vormen (voortplanten).
In de bloemen en het zaad vormt zich de stof Apiol, een bestanddeel van peterselieolie. Consumeren van Apiol leidt vaak tot ernstige vergiftiging en schade aan lever en nieren.
Overigens komt Apiol niet in de stengel of het blad voor.
Eet de bloemen en zaden van peterselie niet.
Recepten:
In heel veel recepten is peterselie verwerkt, hieronder een paar voorbeelden:
- Hazelnoten couscous
- Kruidenwafels
- Gegratineerde wintergroenten
- Sheperd's pie
- Wortel-amandel-soep
- Kikkererwtkoekjes
- Aziatische salade
- Groenteburgers
- Lasagne
- Groene hummus
- Boekweitsoep met graanvlokken
- Bloemkool-prei-soep
- Tofuburgers
- Haver-zuurkool salade
- Aardpeer-wortelsoep
- Meiraap met wortel uit de oven
- Witte-bonen-spread
- Pompoensoep met tomaten
- Vegetarische erwtensoep
- Italiaanse witte bonen
- Bruine bonen in pruimensaus
- Gerst met groenten
- Zomerse gierstsalade
- Gierst-sesamballetjes
- Bloemkool-broccoli
- Linzensoep met pastinaak
- Herfststoofpot
- Knollensoep met noten
- Griekse limabonen
- Gerst zwarte bonen schotel
- Roggeburgers
Nieuwsbrief:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.