Pinda's
Pinda’s worden geteeld in subtropische gebieden en alhoewel ze in de volksmond noten worden genoemd zijn ze dat botanisch gezien niet, het zijn peulvruchten.
Alleen kastanjes, hazelnoten, beukenootjes en eikels mogen zich botanische noten noemen. Alle andere bij ons bekende noten zijn meestal zaden of steenvruchten. Maar voor het gemak en omdat het om nagenoeg dezelfde voedingswaardes gaat, noemt iedereen ze noten, ik ook.
Wat de pinda echter een vreemde eend in de bijt maakt is dat zijn vruchten niet in de zon rijpen maar onder de grond, niet zoals bij aardappels aan de wortels maar aan bloemstengels, die zich eenmaal bevrucht in de aarde boren. Vandaar de naam aardnoot.
Pinda’s zijn rijk aan mineralen, B-vitamines en vitamine E. Ze bevatten 25% eiwit en 52% vet, voornamelijk onverzadigde vetzuren. Echter door hun groeiwijze ontbreekt de zonkracht in deze vetten, dat is voor sommige mensen de reden om geen of weinig pinda's te eten.
Recepten:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.