Plantdelen
Je zorgt graag voor een goede maaltijd, je eet elke dag verse groenten en je doet je best om gevarieerd te eten. Maar heb je wel eens stilgestaan bij de variatie in groenten? En het effect hiervan op lichaam en geest?
Wat hebben wortels, bietjes en pastinaken met elkaar gemeen?
Wat is de overeenkomst tussen venkel, prei en spruitjes?
Of van tomaat, pompoen en avocado?
Plantdelen
Een plant is opgebouwd uit verschillende plantdelen:
- het wortelgebied
- het blad / stengel gebied
- en het bloem / vruchtgebied
Wat hoort waarbij?
Groenten zijn in te delen aan de hand van deze plantdelen. Weet je niet precies onder welk plantdeel broccoli of aardappel valt? Dan heb ik hier een (uitgebreid maar nog niet compleet) overzicht met informatie en recepten van groenten, kruiden en specerijen waarvan we de volgende plantdelen gebruiken:
- wortel
- stengel
- blad
- bloem
- vrucht
Effect
Waarom is dit belangrijk? Alle groenten bevatten waardevolle voedingsstoffen, maar door de aard en functie van het deel van de plant hebben ze een ander effect op ons lichaam en geest.
Wortel
Wortels halen voeding en water voor de plant uit de aarde. Wortels groeien niet van de aarde weg, richting de zon, zoals de rest van de plant, maar met de zwaartekracht mee de aarde in. Wortels groeien in de koele, donkere aarde.
Wortelgewassen hebben invloed op ons hoofd, op ons denken. Mensen die ‘teveel in hun hoofd zitten‘ of veel aan het piekeren zijn, kunnen beter even wat minder wortelgewassen eten. Maar mensen die moeite hebben met alles op een rijtje te krijgen kunnen juist ondersteund worden met wortelgewassen.
Blad / stengel
Het blad zorgt voor chlorofyl door middel van fotosynthese, de stengels transporteren de voedingsstoffen.
Stengel / blad (veel bladgroen) ondersteunen de ritmische processen: hart, ademhaling, bloedsomloop. Deze gewassen zijn waardevol in periodes waarin nieuw ritme gevonden moet worden.
Bloem / vrucht
Bloemen en vruchten zijn het voortplantingssysteem van de plant.
Bloemen verlokken bijen en andere bestuivers met mooie kleuren en heerlijke geuren. De rijping van een vrucht heeft veel zonlicht en warmte nodig.
Vruchten ondersteunen de voortplantingsorganen, spijsvertering en de ledematen. Vooral rijpe vruchten ondersteunen de spijsvertering.
Evenwicht
Een evenwichtige maaltijd bevat niet alleen voldoende voedingstoffen zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen, maar ondersteunt ook jouw evenwicht, geestelijk en lichamelijk.
Een evenwichtig samengestelde maaltijd bestaat dus ook uit alle onderdelen van de plant, de hoeveelheden van de aparte onderdelen zijn hierbij niet doorslaggevend. Vaak gaat het om de puntjes op de i.
Kruiden en specerijen
Van kruiden en specerijen kun je dezelfde indeling maken, ook zij kunnen een gerecht in evenwicht brengen. Het is niet voor niets dat we de combinatie worteltjes met peterselie, rode kool met appeltjes en tomaat met basilicum waarderen, het komt ook de smaak ten goede.
Workshops
Wil je meer weten over de plantdelen van groenten en kruiden en wanneer je welk plantdeel vooral goed kunt gebruiken? Regelmatig geef ik een workshop over dit onderwerp. Zie de Agenda.
Boek
Wil je meer lezen over vitale groenten het hun herkomst, lees dan het boek Barstensvol Leven.
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.
Wat interessant dit allemaal !
Ik zou wel een wokshop een keer willen volgen misschien.
Is het misschien goed om eerst dat boek te lezen ook.
En wat ben jij van beroep ??
Ik ga kijken wanneer de workshop is en waar ik het boek kan krijgen.
Mvg.
Mirjam.