Pompoen
Pompoenen worden in de herfst geoogst en kunnen dank zij hun schil de hele winter goed bewaard worden op een koele en droge bewaarplaats.
Voedingswaarde
Pompoenen zijn rijk aan vitamine C, calcium en Bètacaroteen, dit laatste wordt door het lichaam omgezet in Vitamine A, zoveel als er nodig is, de rest wordt uitgescheiden. Vitamine A is goed voor de ogen en huid en ondersteunt de opbouw van de weerstand. Bovendien is pompoen rijk aan voedingsvezels, dit bevordert de darmfunctie.
Vorm, kleur, formaat
Er bestaan vele soorten eetbare pompoenen in allerlei vormen, kleuren en maten. Verse oranje pompoen hoeft niet geschild te worden, later in het jaar wordt de schil wat harder en stugger. Op de foto staat de pompoen Snackjack Cucurbita Pepo, deze pompoensoort heeft zogenaamde naakte zaden die ook gegeten kunnen worden. Dit in tegenstelling tot de zaden van andere pompoenen die eerst gepeld moeten worden.
Pompoenpitten
Pompoenpitten zijn onder ander rijk aan fosfor (samen met calcium goed voor sterke botten en tanden) en zink. Zink is essentieel voor de groei. Een tekort aan zink leidt onder andere tot witte vlekjes op de nagels.
Sierpompoenen
Pompoenen en courgettes die voor de sier worden geteeld zijn meestal niet eetbaar, en kunnen zelfs gezondheidsklachten veroorzaken. Weet je het niet zeker? Proef een klein stukje van het rauwe vruchtvlees, smaakt het bitter eet het dan niet op maar spuug het uit. De pompoen is dan niet eetbaar.
Recepten:
- Pompoen broodbeleg
- Pompoenbrood
- Pompoensoep met prei
- Pompoenmuffins
- Pompoenquiche
- Lasagne met pompoen
- Kruidige pompoensoep
- Pompoensaus
- Pompoenschotel
- Pompoen-biet taartjes
- Quinoa-salade
- Pompoensoep met graanvlokken
- Gesmoorde pompoen
- Pompoensoep
- Pompoenspread
- Pompoensoep met tomaten
- Pompoenpannenkoeken
- Pompoensoep met sinaasappel
- pannenkoeken met pit
- Pompoen linzensoep
- Pompoen-cashew-broodbeleg
- Zuurkoolschotel
- Herfststoofpot
- Ovenschotel met pompoen
Nieuwsbrief:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.