Rabarber
Rabarber is een erg gemakkelijke vaste moestuinplan, die op veel grondsoorten groeit, mits er goed bemest is en de plant over voldoende water beschikt. Een beetje schaduw kan de rabarberplant goed verdragen.
Er bestaan meerdere soorten rabarber, met rode, roze en groene stelen. Over het algemeen smaken de rode en roze milder dan de groene rabarberstelen.
Oxaalzuur
Rabarber is een echt voorjaarsgewas, de oogst stopt op de langste dag (21 juni), alleen de stengels zijn eetbaar, het blad van de rabarber bevat erg veel oxaalzuur en is daardoor niet eetbaar. Na 21 juni (zonnewende) komt er steeds meer oxaalzuur vrij in het hele gewas, dus ook de stengels.
Oxaalzuur kan de opname van calcium verminderen (oxaalzuur bindt zich aan calcium).
Oxaalzuur komt in meer (voorjaars)groenten voor zoals bijvoorbeeld in spinazie. Mensen met een gevoelige maag kunnen last hebben van het oxaalzuurgehalte.
Oxaalzuur heeft zowel voor de plant als voor de mens een activerende werking. Bovendien stimuleert oxaalzuur een goede opname van het ijzer.
Appelzuur
Rabarber bevat ook citroenzuur en relatief veel appelzuur, dit laatste heeft een bloedreinigende werking, precies wat we in het voorjaar nodig hebben.
Krijt?
Vroeger werd er krijt of kalk aan de gekookte rabarber toegevoegd om de gebonden calcium te compenseren, dit is inmiddels achterhaald. In een gevarieerd voedingspatroon kan af en toe en met mate wat oxaalzuur geen kwaad.
Recepten:
- Kruidige rabarber
- Rabarbertaart
- Rabarbermousse
- Rabarbertoetje met kruimeldeeg
- Lentesaus
- Wortelsoep met rabarber
- Rabarbermuffins
- Rabarbermoes
- Rabarberkoek
Nieuwsbrief:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.