Ritme
Alles heeft een ritme, het ritme van de omwentelingen van de planeten zorgt bij ons voor een ritme in de seizoenen, een ritme in dag en nacht, een ritme in eb en vloed. Maar ook onze hartslag, ademhaling en spijsvertering heeft een ritme.
Zelf kunnen we ritme aanbrengen in slapen en waken, werken en rust, het gebruik van de maaltijden.
Het ritme van onze spijsvertering zorgt er voor dat wij ’s ochtends goed in staat zijn om eiwitten en vetten te verteren en ’s avonds koolhydraten. Ritme in slapen en waken zorgen voor een goede opbouw van krachten.
Met alle moderne gemakken die ons omringen is het vrij eenvoudig om alle natuurlijke ritmes te negeren, licht en temperatuur kunnen we binnenshuis naar onze hand zetten. Dit maakt het ook mogelijk dat we 's nachts of tot 's avonds laat kunnen werken. We kunnen eten en drinken wanneer we daar zin en hebben. En een vaste rustdag per week klinkt bijna ouderwets.
Het negeren van natuurlijke ritmes kan echter ook aanleiding zijn voor gezondheidsproblemen, spijsverteringsklachten, slaapproblemen, stress en overgewicht om maar een paar voorbeelden te noemen.
- Met ritme automatiseer je, dat geeft een gevoel van veiligheid.
- Ritme heeft een begin en een eind, dat werkt begrenzend, eetproblemen ontstaan vaak bij gebrek aan begrenzing.
- Ritme is heel belangrijk als je (nog) geen tijdsbesef hebt.
- Ritme geeft vertrouwen en dat werkt positief in op je organisme, het werkt helend.
- Ritme versterkt de levenskracht en de wil.
- Ritme en gewoontes kun je aanleren om later op terug te kunnen vallen.
Ritme in de voeding:
Jaar
Jaarfeesten: verjaardagen, Kerstmis, Pasen etc. Vaak eten we extra lekker bij jaarfeesten, of voeding die speciaal bij het jaarfeest past. Denk maar aan een verjaardagstaart, kerstkransjes of paaseieren.
Seizoenen
Lente, zomer, herfst en winter. Elk seizoen levert weer andere groenten en fruit, eet je met de seizoenen mee dan heeft je lichaam minder moeite zich aan te passen aan de seizoenswisselingen.
Week
Weekend, door de week, zondag. De dagen van de week zijn herkenbaar te maken met voeding, dat geeft houvast aan degene die de weekplanning voor de maaltijden doet maar ook voor diegenen die (nog) geen tijdsbesef hebben. Bijvoorbeeld: op zondag eten we altijd vlees en krijgen we snoep en koekjes, op woensdag eten we krentenbollen, op zaterdag mogen we hagelslag op brood en op maandag eten we altijd soep.
Dag
Slapen, waken, rust, activiteit, maaltijden, stoelgang. Een vast ritme door de dag geeft houvast: op dezelfde tijd gaan slapen, opstaan, de maaltijden op een vast moment van de dag gebruiken.
Niet alleen de inhoud van de maaltijd maar ook de omgeving speelt een rol. Het is belangrijk om regelmatig te eten (ritme) en er de tijd voor te nemen. Samen met het gezin of anderen aan een gedekte tafel in een goede sfeer bevordert de goede vertering van het voedsel.
Kijk eens naar je eigen ritmes, of blaas ze nieuw leven in, zeker wanneer je spijsverteringsklachten of gezondheidsproblemen ervaart.
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.