Rode linzen
Rode linzen zijn de lobben van de berglinzen. deze worden geteeld in de hoogvlaktes van Turkije met een klimaat van warme dagen en koele nachten.
Splitlinzen?
Berglinzen zijn aan de buitenkant bruin en van binnen oranjerood gekleurd. Het vlies van deze berglinzen wordt door middel van borstels verwijderd. De rode lobben blijven over en worden rode linzen genoemd.
Een zelfde soort proces als bij spliterwten.
Pap
Rode linzen hoeven niet geweekt te worden en zijn zeer snel gaar, ze koken altijd tot pap. Ze zijn daarom in het bijzonder geschikt voor soepen en sauzen.
Voedingswaarde
Linzen zijn rijk aan complexe koolhydraten, voedingsvezels en eiwitten en bevatten naast B-vitaminen de mineralen ijzer, fosfor en magnesium.
Recepten met rode linzen:
- Rode linzen broodbeleg
- Prei-linzen beleg
- Linzensaus
- Dal met rode linzen en spinazie
- Zomerse maaltijdsoep
- Winterse soep
- Wortelsoep
- Italiaanse maaltijdsoep
- Bloemkool-prei-soep
- Quinoaschotel
- Pompoen linzensoep
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.