Rodekool
Rodekool wordt geteeld op vruchtbare grond, het is een gulzige groeier.
Sluitkool
Het blad van de rodekool is sappig en groeit zo dicht op elkaar dat het een gesloten krop vormt, dit noemen we een sluitkool. Deze vorm maakt de kool geschikt voor bewaren gedurende de winter na de oogst. De oogst is in de herfst, voor de vorst. Kolen worden vanaf de oogst opgeslagen in koelcellen.
Voedingswaarde
De voedingswaarde van rodekool is hoog, het bevat naast ijzer ook veel vitamine C.
Kooktijd
Rodekool moet niet te lang gekookt worden, anders wordt de kool zwaar verteerbaar.
Kleur
De rode kleur wordt veroorzaakt door anthocyaan.
Anthocyaan
Anthocyaan kan worden gebruikt als een zuur/base-indicator.
- Voeg je een zure stof (appel, citroen, azijn) toe aan rodekool dan kleurt de kool meer rood.
- Voeg je een basische stof toe (bijvoorbeeld aardappelsap) dan kleurt de kool meer blauw.
Recepten:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.