Room
Melkvet
Melkvet is lichter dan de melk en komt in ongehomogeniseerde melk altijd bovendrijven als een roomkraag.
De kwaliteit van het melkvet is erg belangrijk voor onze gezondheid, kies daarom voor biologische of biologisch dynamische melk en room. Op biologische bedrijven krijgen de koeien naast optimale, biologische voeding veel bewegingsruimte, en worden er geen onnodige antibiotica gebruikt. Op biologisch dynamische bedrijven behouden de koeien bovendien hun horens.
Melkvet bevat verzadigde vetten, maar dit zijn kort keten vetzuren = boterzuur, deze werken niet cholesterol verhogend en zijn licht verteerbaar. Om precies te zijn scoort melkvet een 4 op de schaal van 1-20 waarbij 1 staat voor licht verteerbaar en 20 voor zwaar verteerbaar (Arachideolie = 20). De kwaliteit van de verzadigde vetten hangt echter nauw samen met de voeding die de koe tot zich neemt.
Vegetarische voeding
Bij een vegetarische leefwijze is het aan te raden regelmatig wat zuivel te gebruiken, voor de goede vetten en bijbehorende voedingsstoffen en vetgebonden vitamines, maar ook om de verteerbaarheid van de hele maaltijd te bevorderen. Goede vetten zijn onmisbaar in optimale voeding, maar behoren niet meer dan 5% van het totaal uit te maken.
Allergie
Mensen met een allergie of intolerantie voor zuivel kunnen boter en room over het algemeen goed verdragen, er zit namelijk geen eiwit in.
Slagroom
Slagroom is het vetste gedeelte van melk en heeft een melkvetgehalte van 30-40%. Ongeklopt is slagroom licht verteerbaar, stijfgeklopt is slagroom iets zwaarder te verteren.
Zure room
Zure room wordt gemaakt met room en melk met een melkvetgehalte van ten minste 10%. Om er zure room van te maken wordt de room aangezuurd met melkzuurbacteriën, de room wordt zo lichter verteerbaar en langer houdbaar. Zure room is geschikt voor koud gebruik of toevoeging aan warme gerechten na het koken.
Crème fraîche
Crème fraîche is ook een zure room, maar wordt gemaakt van room met een vetgehalte van minstens 35%. Crème fraîche kan daardoor goed in warme gerechten worden verwerkt zonder te gaan schiften.
Recepten met slagroom:
- Witlofschotel
- Wortelpeterseliepuree
- Aardappelpuree met graan
- Herfstdessert
- Linzen uit de oven
- Zuurkoolsoep
- Havermoutpap
- Appel-kwark
- Blauwe bessen dessert
- Rabarbermousse
- Paprikasoep
- Hartige muesli
- Fritatta met schorseneren
- Citroenvla
- Kastanjevla
- Knolselderijpuree
- Spinazierolletjes
- Aardbeiendessert
- Taardbei
- Citroentaart
- Fritatta
- Gierstschotel
- Pastinaak-mosterd soep
- Pompoenbroodbeleg
- Appeldessert
- Salade met kiemen
- Kruidige rabarber
- Chocoladeperen
- Zoete zuurkool
- Zoete gerstsalade
- Peren in chocoladesaus
- Witloftaart
- Knolselderijsoep
- Gierstpap met dadels
- Gierst-prei-schotel
- Appelcompote
- Bonen-wortel-taart
- Linzen met Freekeh
- Zoete rijstsalade
- Polenta met rozemarijn
- Pompoensoep met sinaasappel
- Boekweitpap
- Ovenschotel met pompoen
Recepten met zure room:
- Rode nierbonen schotel
- Russische soep
- Tropische salade
- Groene salade
- Pompoensaus
- Pompoenquiche
- Chinese koolrolletjes
- Vijgen uit de oven
Recepten met Crème fraîche:
- Pastinaak-wortel schotel
- Ovenschotel met gerst
- Bonenschotel
- Gevulde appels
- Schorseneren
- Winterstoofschotel
- Lente saus
- Nootmuskaatkoek
- Wortelsoep met rabarber
- Bonen-wortel-taart
- Pompoensoep
- Aardpeer-wortelsoep
- Pasteitjes
- Linzenstoofschotel
- Pompoensoep met tomaten
- Boekweit met spitskool
- Gerst zwarte bonen schotel
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.