Roze peper
Roze peper, oftwel Schinus molle, is helemaal geen familie van de peper, maar een vruchtje van een boom die in Zuid-Amerika groeit, dit vruchtje, of zaadje heeft een pittige smaak.
In de natuurvoedingskeuken wordt niet zo vaak peper gebruikt, wel eens gedroogde rode pepertjes, maar er wordt niet standaard 'zout en peper' in een recept gebruikt. Dit is omdat echte peper de smaakpapillen zodanig verdoofd, dat er van de rest van de ingredienten weinig geproefd wordt. Eet je dagelijks peper, dan kunnen je smaakpapillen onder invloed hiervan steeds minder de fijne nuances van de andere smaken proeven. Een oplossing is peper slechts af en toe en spaarzaam gebruiken.
Zwarte, witte, groene en roze peper
De verschillen tussen zwarte, witte, groene en roze peper worden ontrafeld in een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde.
Roze peper van Het Blauwe Huis is in Utrecht te koop bij de Ekoplaza aan de Nachtegaalstraat in Utrecht.
Overgevoeligheid
Het Blauwe Huis meldt op de verpakking:
Bij overgevoeligheid voor cashewnoten kan roze peper vergelijkbare reacties oproepen.
Recepten met roze peper:
-
Courgette-feta-taart (hartig)
-
Courgette-chocolade-taart (zoet)
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.