Rozijnen
Rozijnen zijn de gedroogde vruchten van gele en witte druivensoorten.
Druiven drogen
Wanneer de druiven voor het drogen behandeld worden in een mengsel van water met potas lost de waslaag van de schil op en wordt deze ook een beetje poreus. Hierdoor droogt de druif sneller en behoudt het zijn gele kleur. Het drogen duurt dan circa 10 dagen. Wanneer druiven niet voorbehandeld worden duurt het drogen langer, wel tot 3 weken, en drogen de rozijnen donkerblauw tot bruin op. Tijdens het drogen blijven veel vitamines en mineralen behouden, alleen de gevoelige vitamine C gaat verloren. Groene rozijnen worden aan de struik gedroogd, beschermd door een papieren zak. Dit maakt de smaak fruitig en minder zoet.
Conserveren
Het drogen van fruit is een conserveringsmethode, het vochtgehalte neemt met 75-85% af en het zuur in de vruchten wordt geneutraliseerd door het hoge suikergehalte. Deze conserveringsmethode voorkomt dat bacteriƫn en schimmels op het fruit overleven.
Biologische rozijnen
Biologisch gedroogd fruit is altijd ongezwaveld en ongesuikerd. Er wordt geen gif gebruikt voor het vernietigen van insecten, in plaats daarvan wordt het gedroogde fruit met hoge druk behandeld voor hetzelfde effect.
Olie
Het komt wel eens voor dat biologische rozijnen geolied worden, vooral wanneer ze in grote hoeveelheden verpakt zijn. Dit voorkomt het aan elkaar klonteren. Hiervoor wordt meestal zonnebloemolie gebruikt. Overigens zijn biologische rozijnen in kleinere verpakkingen meestal niet geolied.
Soorten rozijnen
In natuurwinkels worden diverse soorten rozijnen aangeboden met specifieke eigenschappen en smaken:
- Sultana
- Blue Thompson
- Black Beauty
- Manuka
- Groene rozijnen
Rozijnen wellen
De smaak en verteerbaarheid van gedroogd fruit komt beter tot zijn recht na het wellen.
- Snel wellen: ruim kokend water in 15-45 minuten.
- Langzaam wellen: ruim koud water in 8 uur.
- Zuidvruchten wellen voor brood en gebak: 30 minuten in lauw water weken, daarna 30 minuten in een vergiet of zeef uit laten lekken, in een schaal doen en deze 48 uur laten staan geeft het beste resultaat (zie Nachtbrood).
Recepten:
In veel recepten worden rozijnen gebruikt, hieronder een paar voorbeelden:
- Sinaasappelkoek
- Appeltaart & glutenvrij
- Fruitig ontbijt
- Granola
- Gierstschotel
- Havermoutmuffins
- Bananen broodbeleg
- Apfelstrudel
- Quinoa-salade
- Noten-dadel-koekjes
- Gevulde speculaas
- Gevulde snijbiet
- Mueslireepjes
- Spaanse kikkererwten
- Worteltaart
- Gerst met bietjes
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.