Salie

Salie behoort tot de lipbloemige kruidenplanten en komt van oorsprong uit landen rond de Middellandse zee. Deze plant heeft een voorkeur voor warmte en verdraagt droogte goed, maar ook in Nederland kun je vaak met succes salie aanplanten. De plant is meerjarig en wordt niet hoger dan zo’n 80 centimeter. Salie kent ruim 750 soorten, de meest voorkomende variant heeft lang, smal, zilvergrijs, behaard blad en bloeit met paarse bloemen. Er bestaan echter meer varianten, ook met gevlekt of paars blad.

Salve

De naam salie komt van het Latijnse salve, wat redding of genezing betekent. Dit kruid werd  vroeger vaker gebruikt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen, dan in de keuken.

Bitter

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, courgettekoekjesSalie heeft een sterke, kruidige geur, de bladeren bevatten 1-2% etherische oliën en daarnaast ook bitterstoffen. Bitterstoffen ondersteunen de functie van de lever.

Heilzame eigenschappen salie

  • Salie werkt als een anti transpirant, hiervoor drink je lauwwarme saliethee in de hete zomer. Dit helpt ook tegen opvliegers bij vrouwen in de overgang.
  • Salie heeft een ontstekingsremmend effect op de mond en keel, daarvoor gebruik je saliethee om te gorgelen en te spoelen, eventueel gemixt met wat brooddrank of appelazijn.
  • Salie ondersteunt de spijsvertering in het algemeen.
  • Salie kan  worden gebruikt bij diarree of maag- en darmproblemen, in dat geval zet je thee van een mix van salie en kamille.
  • Salie wordt aanbevolen bij menstruatiepijn of bij een uitblijvende menstruatie.
  • Zoals de meeste lipbloemige kruiden ondersteunt salie de vertering van vetten.

Salie in de keuken

In de keuken wordt salie vooral gebruikt in vleesgerechten, of in pastagerechten met veel kaas. Salie smaakt ook goed bij boekweit en gerst.

Gedroogde salie smaakt nog intensiever dan verse salie, je gebruikt van gedroogde salie bij voorkeur minder dan van verse salie.

Voor thee van verse salie heb je slechts 1-2 blad per kopje nodig.

Gebruik met mate

Vrouwen die borstvoeding geven kunnen beter geen of weinig salie gebruiken omdat de melkproductie erdoor kan teruglopen.

Salie bevat van nature de stof thujon. Thujon heeft in hoge dosering bewustzijnsveranderende eigenschappen, denk aan Absint. Daarom wordt aangeraden om saliethee niet langer dan twee weken achter elkaar te gebruiken.


Recepten met salie:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl