Seizoensgroenten kalender
Welke Nederlandse groenten en fruit horen bij dit seizoen?
Waarom kiezen voor seizoensgroenten?
Streekgebonden groenten en fruit van het seizoen zijn beter voor onze gezondheid, milieu en portemonnee. Minder transport betekent ook versere producten met meer voedingsstoffen. Bovendien sluiten deze voedingstoffen ook beter aan bij onze voedingsbehoefte van dat moment. Ook zijn seizoensgroenten en fruit uit eigen regio vaak goedkoper dan geïmporteerde producten.
Waarom is eten uit de regio gezonder?
Vers
Groenten uit onze regio zijn verser. Het moment van oogsten en eten liggen dichter bij elkaar. De meeste voedingsstoffen blijven daardoor behouden.
Rijp
De vruchten zijn rijper en hebben meer smaak. Hoe rijper, hoe kwetsbaarder voor vervoer. De meeste vruchten van ver, zijn daarom onrijp geoogst. Er volgt weliswaar een narijping, maar niet aan de plant.
Tijdens de rijpingsfase van een vrucht aan de plant worden er stoffen vrijgemaakt waardoor de totale kwaliteit en smaak verbeterd. De vrucht wordt dan ook aromatischer en is beter verteerbaar.
Voedingsbehoefte
Groenten uit onze regio zijn aangepast aan de behoefte van de mensen die daar wonen. Door de eeuwen heen hebben mensen zich ontwikkeld met voeding uit eigen omgeving en het seizoen. Door voeding uit eigen omgeving te eten past het lichaam zich op een meer harmonieuze manier aan, aan het wisselen van de seizoenen.
Vertering
Regionale groenten worden beter verteerd. Hoe dichter onze voeding bij onze leefomgeving wordt geteeld en hoe meer we de seizoenen als leidraad voor voeding hanteren, hoe beter ons lichaam het kan verteren.
Regio?
Neem het begrip regio ruim op. Nederland en de direct aangrenzende landen hebben veel regionale overeenkomsten, bijvoorbeeld in klimaat.
Zoek een boerderij in de buurt
Wil je weten wat er op dit moment in de volle grond groeit? Zoek dan een biologische boerderij in de omgeving. Je kunt dan zelf zien waar je voeding vandaan komt en zo verbinding maken met de oorsprong.
Kalender
Welk aanbod van verse groenten en fruit is er beschikbaar wanneer we seizoensgebonden en uit de regio willen eten? Onderstaand overzicht is inclusief groenten en fruit die in de herfst geoogst worden en gekoeld en zuurstofarm maandenlang worden opgeslagen om ons zo de hele winter te kunnen voeden.
Groenten en fruit kalender downloaden
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.