Spelt
Spelt is een oud tarweras, een zogenaamd oergraan, het is niet zolas de moderne tarwerassen de afgelopen eeuw sterk gecultiveerd. Spelt is een sterk graan, het groeit ook op schrale bodems en is goed bestand tegen weer en wind met flexibele halmen. Spelt verdraagt geen kunstmest, daar worden de halmen te lang van en dan vallen ze om bij veel wind, het graan is dan niet meer machinaal te oogsten. Daarom is spelt in de gangbare landbouw niet aantrekkelijk en wordt het meestal biologisch verbouwd.
Echte spelt?
Spelt is inmiddels niet meer altijd echte spelt. Zaadhandelaren kruisen spelt met tarwe om een hogere opbrengst te krijgen. Dit moet uiteraard duidelijk zijn voor de consument. Er bestaat nog raszuivere spelt, voornamelijk gebruikt door biologisch dynamische bakkers zoals bijvoorbeeld de Consequente Biobakker. Een van de echte speltrassen is Ebners Rotkorn en Hoosterhof dit graan wordt ook verbouwd op Doornik Natuurakkers.
Voedingswaarde spelt
Spelt bevat net zoals tarwe veel gluten, maar vaak worden deze gluten beter verdragen dan de gluten uit veredelde tarwe. Spelt bevat spelt veel kiezelzuur, wat gunstig is voor haar, nagels en botten.
Oergraan
Met oergranen worden meestal oude tarwerassen bedoelt die in de loop der tijd niet zijn veredeld, zoals spelt, kamut en emmer. Deze oude tarwerassen worden door mensen die overgevoelig zijn voor gluten vaak beter verdragen en verteerd (dit geldt uiteraard niet voor Coeliakie, dit is een allergie die geen enkele gluut kan verdragen).
Film over oergranen
Er bestaan zeer veel variaties op tarwerassen. Het volgende filmpje geeft daar een mooi voorbeeld van en schetst een portret van bevlogen graantelers, bakkers en voedingsadviseurs die met deze oude graanrassen werken. Zeer de moeite waard om te bekijken: Gouden Graan
In alle recepten kan tarwe worden vervangen door spelt.
Recepten:
- Speltkoek met groenten en zaden
- Spelt-tomaten-broodjes
- Noors brood
- Spinaziestrudel
- Pizzadeeg
- Bramenmuffins
- Perentaart
- Pompoenbrood
- Kruidenwafels
- Abrikoos-appeltaart
- Specerijentaartjes met vanillesaus
- Rijstmuffins met banaan en kokos
- Vijgentaart
- Citroentaart
- Preitaart met kaas
- Kruidentaart, langzame variant
- Kaascrackers
- Pompoenquiche op de bakplaat
- Abrikozentaart
- Courgette-feta-taart
- Pasteitjes
- pannenkoeken met pit
- Groentenbrood
Nieuwsbrief:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.