Spruitjes
Spruitjes zijn echte herfst en wintergroenten, ze hebben een lange Nederlandse traditie. Spruitjes zijn eigenlijke hele kleine kooltjes, ze groeien in de bladoksels op de rechte, lange en dikke stengel van deze koolplant.
Spruitjes worden voornamelijk geteeld in Noord-Europa. De plant verdraagt vorst goed maar er kan niet van geoogst worden wanneer het vriest.
Niet iedereen kan de smaak van spruitjes waarderen, maar het is een groente die je kunt leren eten.
Spruitjes oogsten
Spruitjes worden tegenwoordig meestal machinaal geoogst, op de biologisch dynamische boerderij De Kromme Lepel worden de spruitjes nog handmatig geoogst.
Spruitjes bewaren
Verse spruiten zijn hard en kunnen een week in de koelkast worden bewaard. Schoongemaakte spruiten zijn hooguit 2 dagen te bewaren.
Rode spruiten
Er bestaan sinds 1956 ook rode (paarse) spruiten, deze zijn wat fijner en zoeter van smaak. Heb je een moestuin, dan kun je hier zaden vinden voor deze variant.
Overigens is het bovenste, malse blad van de spruitjesplant is ook eetbaar.
Spruitjes koken
Om de vitamines te behouden moeten de spruitjes ongeveer maximaal 10 minuten worden gekookt, dan hebben ze nog een beetje een bite. Kook je ze langer dan gaan ze stinken (spruitjeslucht) en worden ze bovendien zwaarder verteerbaar.
Voedingswaarde spruitjes
Spruiten bevatten onder andere een hoog gehalte aan vitamine C, meer dan in sinaasappels, net wat we nodig hebben in dit seizoen.
Recepten:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.