Tijm
Tijm heeft kleine, iets opgerolde blaadjes en behoort tot de familie van lipbloemigen, dit is te herkennen aan de bloeiwijze.
Tijm is inheems in het Middellandse Zeegebied, in een Nederlandse tuin groeit dit kruid meestal ook goed in lichte grond, zonder bemesting.
Er bestaan vele soorten tijm: naast het struikje van 10-30 cm. hoog dat we vooral kennen als keukenkruid zijn kruipende tijm en citroentijm ook vrij vaak te vinden in de kruidentuin. Wat ze gemeen hebben zijn hele kleine blaadjes die rijk zijn aan etherische oliƫn, wel tot 2-3%. Dit ruik je goed wanneer je een tijmtakje tussen je vingers wrijft. De meeste soorten bloeien met piepkleine bloemetjes, de bijen zijn er dol op.
Een takje tijm (vers of gedroogd) meekoken met een gerecht geeft veel meer smaak dan alleen de blaadjes.
Medicinale toepassingen
Naast keukenkruid heeft tijm ook tal van medicinale toepassingen.
Omdat de blaadjes van de tijm boordevol zonlicht zitten ondersteunt dit kruid de spijsvertering, vooral bij de vertering van vetten.
Daarnaast heeft tijm een bacterie- en schimmeldodende werking, helpt het tegen een opgeblazen gevoel en diarree, stimuleert tijm de eetlust en verlicht het maagklachten.
Tijm heeft ook een gunstig effect op de luchtwegen, tijmthee heeft een slijmoplossend vermogen en kan worden gebruikt bij verkoudheid, hoest en keelpijn.
Verkoudheidsthee
Thee bij verkoudheid en hoesten:
- 1 theelepel venkelzaad en
- 1 theelepel tijmblaadjes per theeglas
- 10 minuten laten trekken in kokend water.
Recepten met tijm:
Tijm kan in heel veel gerechten worden gebruikt, vooral in soepen, hieronder een paar bijzondere toepassingen:
- Gestoofde wortelpeterselie
- Citroentaart
- Havermout pannenkoeken
- Venkel uit de oven
- Chineese koolrolletjes
- Gepofte pastinaak
- Linzenpate
- Polentasticks met uienchutney
- Italiaanse bonenschotel
- Kruidige wortelen
- Linzenstoofschotel
- Linzen met Freekeh
- Witte-bonen-spread
- Italiaanse witte bonen
- Bruine bonen in pruimensaus
- Bietenburger
- Linzensoep met pastinaak
- Groentenbrood
- Gevulde andijvierolletjes
- Giersttaart
- Paprikacreme
- Gerst zwarte bonen schotel
- Polentataart
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.