Tofu
Tofu wordt gemaakt van sojabonen, een peulvrucht. De productie van tofu lijkt wel wat op de productie van kaas. Geweekte sojabonen worden vermalen, vervolgens in water gekookt en daarna gefilterd. Zo ontstaat er sojamelk, de sojamelk wordt voor de productie van tofu gestremd met magnesiumzout en de wrongel in blokken geperst.
Neem eens een kijkje in de tofu fabriek.
Tofu is van zichzelf heel saai van smaak, je zult er altijd iets mee moeten doen om het lekker te maken. Bijvoorbeeld marineren of verwerken in een gerecht.
Spijsvertering
Wanneer je wat moeite hebt om peulvruchten te verteren, dan is het een goed idee om in plaats daarvan af en toe tofu of tempeh te eten. Zodra je dat zonder moeite kunt verteren kan je ook eens rode linzen gaan proberen.
Tofu in de keuken
Tofu kan gebakken, gegrild of gekookt worden.
Voedingstoffen
Tofu heeft o.a. een hoog gehalte aan plantaardige eiwitten, daarnaast ook nog aardig wat Calcium en B-vitamines.
Tofu bewaren
Een restje rauwe tofu kan je nog een paar dagen in de koelkast bewaren. In een afgesloten bakje en onder water. Dagelijks het water verversen.
Recepten met tofu:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.