Uien
Ui, prei, bieslook, knoflook en daslook behoren tot dezelfde plantenfamilie (lelie). Er zijn veel uiensoorten, die allemaal rauw of gekookt te gebruiken zijn. Ze worden overal op de wereld gebruikt als smaakmakers. Zoals rode uien (zoet), witte uien (scherp), bosui (fris), sjalotjes (kruidig) en zilverui (voor de inmaak). De meest gebruikte ui is de gele ui, deze is erg veelzijdig te gebruiken in de keuken.
De ui-achtigen zijn rijk aan zwavel, in een vluchtige vorm, dit is goed te merken wanneer je uien snijdt. Naast zwavel bevatten uien ook suiker. De scherpe smaak van een rauwe ui verdwijnt bij het koken, de ui wordt dan meer zoet van smaak. Glazig gesmoorde uien zijn meestal zoeter van smaak dan rauwe uien en goed verteerbaar. (Te) bruin gebakken uien zijn echter bitter van smaak en zwaarder te verteren.
Uien bewaren
Eenmaal gekochte uien kunnen op een droge, koele plek wel 2 maanden goed blijven. Gaan ze eenmaal uitlopen, zet ze dan in de vensterbank, het groen van de uitlopers kan gebruikt worden als smaakmaker in salades.Snij de uien altijd vlak voor het gebruik en bewaar geen gesneden uien.
foto van een bloeiende ui
Verkouden
Ben je verkouden of heb je een verstopte neus, zet een doormidden gesneden ui naast je bed om te voorkomen dat je neus verstopt raakt of om een verstopte neus weer open te krijgen.
Recepten met uien
In heel veel recepten is ui verwerkt, dit zijn een paar recepten waar de ui een hoofdrol in speelt:
- Uienchutney
- Geroosterde bietjes
- Geroosterde zomergroenten
- Hazelnoten couscous
- Winter couscous
- Pittige linzenschotel
- Pompoensoep
- Quinoaschotel
- Havermoutwafels
- Freekehsalade
- Uiensoep
- Linzenstoofschotel
- Tarwesalade met venkel
- Pompoensoep met tomaten
- Bietjes & boerenkool
- Koolraap stoofschotel
- Vegetarische erwtensoep
- Italiaanse witte bonen
- Spaanse kikkererwten
- Bruine bonen in pruimensaus
- Pompoen linzensoep
- Bloemkooltaart
- Haverschotel groene groenten
- Bloemkool-broccoli
- Linzensoep met pastinaak
- Zuurkoolschotel
- Polentaschotel
- Gevulde andijvierolletjes
- Koude courgettesoep
- Herfststoofpot
- Ovenschotel met pompoen
- Knollensoep met noten
- Boekweit met spitskool
- Boerenkool met zwarte bonen
- Griekse limabonen
- Paprikacreme
- Gerst zwarte bonen schotel
- Roggeburgers
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.