Ume-su
De ume pruim is een bijzondere vrucht die we in Nederland niet vers kennen. Soms wordt het een pruim genoemd en soms een abrikoos. In Japan noemen ze het een ume.
Ume
Verse ume zijn niet te eten (net zoals olijven), ze worden eerst twee maanden gefermenteerd samen met zeezout, daarna zon-gedroogd en vervolgens samen met shisoblad ingemaakt om te rijpen. Tijdens dit maandenlange proces geeft het shisoblad de rode kleur aan de ume en ontstaat Ume-boshi.
Ume-boshi
Ume-boshi is in Japan een veelzijdig en veel gebruikt culinair product, het smaakt zuur en zout tegelijk.
Ume-boshi wordt bovendien ingezet als huismiddel tegen talloze aandoeningen zoals maagproblemen en vermoeidheidsklachten.
Ume-boshi stimuleert vooral de werking van de lever en de nieren.
Ume-boshi pasta
Umeboshipasta is het gemalen vruchtvlees van de ume, zonder de pit. Deze pasta heeft dezelfde eigenschappen als ume-boshi en is gemakkelijk toe te passen in diverse gerechten.
Ume-su
Ume-su is het vocht dat overblijft na de fermentatie van Ume-boshi en is een beetje zuur en vooral erg zout van smaak.
Ume-su kan heel veel gerechten in smaak versterken.
Hou de dosering laag, want de smaak is echt veel zouter dan je verwacht.
Recepten:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.