Venkel
Een venkelknol is geen knol, maar bestaat uit een samengegroeide laag van verdikte bladscheden, die uitlopen in holle stengels met fijn blad.
Het jonge groen van het blad wordt ook wel veertjes genoemd en kan gebruikt worden als kruiderij of garnering.
Venkel wordt geoogst voor de bloei, maar laat je het doorschieten dan ontstaan er schermbloemen met kleine gele bloemetjes.
Venkelzaad wordt ook gebruikt in de keuken, zowel in gerechten als in veel soorten kruidenthee. Het zaad bevordert een goede spijsvertering en wordt vaak met succes gebruikt tegen (darm)krampen. Uit het zaad wordt ook olie gewonnen voor medicinale toepassingen.
De hele venkelplant heeft een sterk anijsaroma. Venkel is zowel gekookt als rauw een smakelijke en voedzame groente.
Recepten:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.