Verse groentebouillon
In mijn recepten kom je het ingrediƫnt verse groentebouillon vaak tegen. En dan bedoel ik niet water met een bouilonblokje, maar een gezeefd aftreksel van kruiden en groenten-'afval'.
Dat kost je bijna niets en smaakt iedere dag weer anders. In schillen, pitten, takjes, wortels en stengels zit verrassend veel smaak en bovendien, in verhouding, veel mineralen. Die gooi je anders weg. Verse groentebouillon is bovendien in 15 minuten klaar voor gebruik.
Wat zit er in een bouillonblokje
Overigens: in een bouillonblokje of bouillonpoeder zit geen gedroogde bouillon. Maar, ik citeer
Een bouillonblokje is een gedroogd en in een balkvorm geperst mengsel van zout, gedroogde kruiden, smaakversterkers of gist en suikers, dat met vet wordt gebonden. Afhankelijk van het soort en merk kunnen ook andere grondstoffen worden gebruikt zoals karamel, selderijextract, specerijen, vleesextract en groenten.
Kruiden
Welke groenten niet?
Gebruik geen groene gedeeltes van groenten uit de nachtschadefamilie, zoals tomaat, paprika, aubergine en aardappel. De groene gedeeltes van planten uit de nachtschadefamilie zijn licht giftig, deze plekken moeten daarom royaal worden weggesneden. Sowieso zijn aardappelschillen niet geschikt voor het maken van groentebouillon.
Filmpje
In het filmpje hieronder laat ik je zien hoe eenvoudig het is om zelf verse groentebouillon te maken.
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.