Vijgen
Vijgenbomen komen in Europa vooral veel voor in landen rond de Middellandse Zee. Zelf heb ik ook een vijgenboom op een zonnige plek in de tuin staan. De oogst is wisselend, maar zelden een groot succes.
Vijgen hebben net zoals dadels een hoog suikergehalte.
Vijgenrassen & kleuren
Er bestaan vele verschillende vijgenrassen, vaak verkleurt de schil van de rijpe vijgen tot een diep blauw-violette kleur. Er zijn ook varianten die groen-geel blijven. Het vruchtvlees is roze tot donkerrood en bevat veel kleine pitjes.
Wel eens een vijg zo van de boom geproefd?
Rijpe vijgen zijn erg zacht, dit maakt het moeilijk om ze te transporteren. Alleen vers geplukt zijn ze sappig en zoet. Een niet op tijd geoogste rijpe vijg trekt veel insecten aan die het vruchtvlees eten en/of valt op de grond en wordt daarmee onverkoopbaar. Vijgen zijn niet allemaal tegelijk rijp, de vijgenoogst vindt daarom gespreid plaats.
Vijgen drogen
Om vijgen te laten drogen worden ze op matten in de zon gelegd. Van 3 kilo verse vijgen blijft er uiteindelijk 1 kilo gedroogde vijgen over.
Voedingswaarde
Vijgen (ook gedroogde) zijn rijk aan mineralen zoals Kalium, Calcium, IJzer en Zink.
In Nederland is het ook mogelijk om vijgen te telen op een zonnige, beschutte plek, de oogst is echter minder zeker.
Recepten met gedroogde vijgen:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.