Waar komt jouw eten vandaan?
Weet je dat?
Het komt uiteraard uit een winkel, supermarkt, natuurwinkel of van de markt, of misschien wel uit een moestuin of direct van de boer.
Waar heeft het gegroeid?
Het is belangrijk om te weten of het van dichtbij komt of van verder of van heel ver weg. Voeding van dichtbij noemt men wel regionaal. Het productkaartje, de verpakking, de producent of de winkelier kan je er vaak meer over vertellen.
Regio
Een regio kan zo groot zijn als heel Nederland, of als Noord-Europa, maar ook zo klein als een provincie of streek.
Vergis je niet in de naam, de melk voor Goudse kaas kan uit Friesland komen en het meel voor Fryske dúmkes uit Limburg. Verwar het ook niet met streekproducten, want dat blijkt vaak een fantasienaam.
Regionale gewassen groeien bij jou in de buurt. Deze gewassen passen beter bij jouw voedingsbehoeften dan uitheemse gewassen. Regionale voeding kan ervoor zorgen dat we de overgangen van seizoenen gemakkelijker maken zonder uit evenwicht te raken. Bovendien bespaart het heel wat aan transport.
Gelukkig staan er steeds meer mensen stil bij milieueffecten van hun keuzes.
Kies je bijvoorbeeld voor een appel met pompoen en walnoten uit Nederland of voor mango, avocado en cashewnoten van heel ver weg?
Seizoensgroenten
Een seizoenskalender van Velt helpt een handje.
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.