Wakame
Wakame is een zeewier, om precies te zijn een bruinwier en wordt wereldwijd het meest gegeten. Van oudsher komt Wakame voornamelijk uit Azië, maar het wordt ook voor de kust van Bretagne geoogst en zelfs in de Oosterschelde. Wakame houdt van koude en sterke oceaanstromingen. Het groeit en verspreidt zich als onkruid.
Wakame wordt zowel gedroogd als vers verkocht. Droog of vers, je moet het van te voren altijd even afspoelen en weken. Volg de aanwijzingen op de verpakking. De harde nerf kan het beste weggesneden worden, deze is lekker om bouillon van te trekken, het versterkt de smaak van groenten en bonenschotels.
Vers zeewier is te koop in goed gesorteerde natuurvoedingswinkels, je vindt het in het koelvak.
Wakame is rijk aan voedingsstofffen zoals vitamine B complex en eiwit, daarnaast bevat het mineralen waaronder calcium en ijzer en uiteraard ook jodium en sporenelementen.
Vooral mensen die nooit vis eten en meestal on-gejodeerd zout wordt aangeraden hun menu regelmatig aan te vullen met zeewier.
Recepten met Wakame:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.
Las jouw artikeltje over wakame. Ik wil hier soep mee maken, i.v.m. een jodiumtekort. Alleen hoorde ik dat de jodium uit gedroogde wakame snel vervliegt. Verder moet de wakame voor gebruik worden geweekt. Blijft er dan überhaupt nog wel jodium over in de wakame? Dank vast voor je reactie.
Vriendelijke groet, Marijke Claessens