Walnoten
Walnoten (okkernoten) zijn de vruchten van de walnotenboom, deze boom komt van nature ook in Nederland voor en kan erg hoog en breed en oud worden.
De noot wordt beschermd door een harde, schaal die uit twee delen bestaat. Zo lang de noot aan de boom hangt is deze ook nog omgeven door een groene bolster. Als deze openbarst zijn de walnoten rijp.
Smaak
Walnoten hebben een uitgesproken bitterzoete smaak die zich goed laat combineren met specerijen, gedroogde vruchten en groenten. Raadpleeg de recepten onder deze blog voor inspiratie.
Voedingswaarde
Walnoten bevatten minder ijzer, maar meer vet dan andere noten. Eenmaal gedopte walnoten worden snel ranzig omdat ze worden blootgesteld aan zuurstof en licht. Bewaar ongedopte walnoten op een koele plaats. Eenmaal gedopt kunnen walnoten het beste luchtdicht, koel en donker en niet te lang bewaard worden.
Walnoten zijn een plantaardige leverancier van omega-3 vetzuren en rijk aan mineralen, B-vitamines en vitamine E.
Noten bevatten ook veel vet, dit zijn voor het merendeel hoogwaardige onverzadigde vetzuren.
Hoeveel noten per dag?
Met hun hoge eiwitgehalte vormen alle noten een waardevolle aanvulling op het vegetarisch menu. De aanbevolen hoeveelheid noten per persoon is een handje, ongeveer 50 gram noten per dag.
Recepten met walnoten:
- Rodekool met walnoten
- Courgetterolletjes
- Appeltaart (glutenvrij)
- Pastinaak-wortel schotel
- Daslook pesto
- Courgette-chocoladetaart
- Witloftaart
- Wortel-appel-beleg
- Gierst-prei-schotel
- Italiaanse bonenschotel
- Worteltaart
- Boekweit met spitskool
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.