Waterkers
Zoals de naam al aangeeft, houdt waterkers van water. Het groeit van nature op plaatsen die altijd vochtig zijn, zoals in beeklopen en schaduwrijke plekken. De kers in de naam verwijst naar de pittige smaak zoals in sterrekers.
Plant
Waterkers is een plant met holle stelen en glanzende donkergroene, sappige blaadjes. Eenmaal geoogst verleppen de blaadjes snel. Vanaf eind mei bloeit deze plant met witte bloemetjes, na de eerste bloei is de plant niet meer geschikt voor consumptie.
Smaak
Waterkers kan het beste rauw worden gegeten en is een smaakmaker in veel rauwkostsalades. De smaak is pittig en scherp, zoals in radijsjes, de smaak is in de winter wat sterker dan in de lente.
Voedingswaarde
Waterkers bevat veel vitamine C en is rijk aan mineralen zoals Calcium, en Magnesium.
Eigenschappen
Aan waterkers wordt al eeuwenlang geneeskrachtige effecten toegeschreven. Onder andere door de in de plant aanwezige salicylzuur en glucosinolaten.
Waterkers werd bijvoorbeeld honderden jaren geleden al ingezet bij ademhalingsproblemen. Ook ondersteunt waterkers de reiniging van de lever. Vanwege de bloedzuiverende werking, is waterkers ook goed te gebruiken in reinigingskuren in het voorjaar.
Teelt
In Nederland wordt waterkers gekweekt door kwekerij De Klispoel in de buurt van Nijmegen. Meer informatie over de teelt van waterkers en het gebruik hiervan kunt u vinden op hun website.
Recepten:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.