Witlof
Witlof is een tweejarig gewas. In de biologische en biologisch dynamische landbouw, wordt witlof meestal in het voorjaar bij afnemende maan gezaaid, vlak voor nieuwe maan, anders schiet het te snel in het zaad.
In de herfst worden de lange penwortels gerooid en ingekuild, het groen aan deze penwortels wordt niet gebruikt. In het donker ontwikkelen zich vanuit deze penwortels de witte struikjes die wij kennen als witlof. In de gangbare landbouw wordt vaker een watercultuur gebruikt.
Bitter
Biologische of biologisch dynamisch witlof is een van de weinige groenten die nog een bittertje in de smaak heeft. De gangbare witlof uit de supermarkt heeft dat bittertje doorgaans nauwelijks meer.
Bitter, zoet, zout en zuur zijn de vier primaire smaken die je moet proeven en niet kunt ruiken. Onze afkeer voor bitter is aangeboren, als zuigeling activeert de bittere smaak het zogenaamde wurfgreflex waarmee voeding uit de mond wordt gewerkt. Bittere smaken horen van oorsprong namelijk vaak bij giftige planten. Andere smaken dan zoet en zout moet je leren proeven en eten om ze te kunnen waarderen.
De bitterstoffen werken stimulerend op ons hele organisme en spijsvertering.
In de afgelopen eeuw zijn de bitterstoffen vaak uit de plant geteeld, omdat mensen van nature niet zo dol zijn op een bittere smaak. Overigens wordt de smaak milder wanneer de groente verhit wordt. Deze bittere smaak heeft echter ook een functie. Bitter stimuleert de lever, maakt de stofwisseling krachtig en zorgt ervoor dat eiwit beter verteerd wordt.
Bitter in de mond, maakt het hart gezond.
Recepten:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.