Wortelpeterselie
Wortelpeterselie is net iets anders dan de wortels van de peterselie.
Het is een van oorsprong Zuid-Europese plant die speciaal voor zijn witte penwortel wordt gekweekt. Het blad van dit wortelgewas is bruikbaar als platte peterselie. Wortelpeterselie is een zogenaamde vergeten groente en is niet overal verkrijgbaar. In natuurvoedingswinkels of op biologische markten worden ze vaak aangeboden.
Smaak
In de keuken zijn veel gerechten gebaat met een beetje verse wortelpeterselie, het versterkt de smaken van soepen, sauzen en stamppotten.
Voedingsstoffen
Wortelpeterselie is rijk aan mineralen en de vitamines A, B2 en C.
Keuken
Voeg aan een gerecht met koele wortels wat zonkracht toe door middel van het vers gemalen zaden zoals koriander, komijn of kummel, dit komt de vertering ten goede.
Verschil met pastinaak
Hoe zie je in de winkel het verschil tussen een pastinaak en wortelpeterselie.
Op de foto staat wortelpeterselie links en pastinaak rechts. Van bovenaf is het verschil goed te zien.
Recepten:
- Wortelsoep met rode linzen
- Winterstoofschotel
- Wortelpeterseliepuree
- Wortel-appel-beleg
- Knolselderijsoep
- Koolraap stoofschotel
- Pompoen linzensoep
- Andijviestamppot
- Linzensoep met pastinaak
- Boerenkool met zwarte bonen
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.