Yacon
Yacon of appelwortel komt oorspronkelijk uit het Andes-gebergte, maar wordt tegenwoordig in meer landen geteeld, ook in NL, vaak in moestuinen, maar in natuurvoedingswinkels en op boerenmarkten kom je deze wortelknol steeds vaker tegen.
Yacon is verwant aan de zonnebloem, net zoals de aardpeer.
Inuline
Yacon en aardpeer bevatten inuline. Inuline behoort tot de prebiotica. Prebiotica zijn stoffen die voor de dunne darm onverteerbaar zijn en onveranderd in de dikke darm aankomen. Daar stimuleren ze de groei en activiteit van (goede) bacteriën. Deze bacteriën zetten de darmen in beweging en zijn daardoor belangrijk voor een goede stoelgang. Een prebioticum bevat in tegenstelling tot een probioticum zelf dus geen bacteriën.
Wanneer jouw spijsvertering niet al te sterk is kan je last krijgen van een opgeblazen gevoel of winderigheid wanneer je inulinerijke producten eet. Probeer dus eerst een kleine hoeveelheid om dit uit te testen.
Smaak
De smaak van rauwe yacon is fris en zoet, dit maakt hem zeer geschikt voor salades. De bladeren van de plant worden gebruikt om thee van te zetten.
Zoetstof
Er zijn ook zoetstoffen op de markt op basis van yacon, zowel in poedervorm als siroop. Het wordt aangeboden als superfood, maar bij dat woord gaan bij mij alarmbellen rinkelen.
Het gaat om een zoetstof en zoetstoffen hebben slechts een bescheiden plaats in ons dagelijks menu.
Recept yacon:
- Gestoofde yacon met sesam-kaas-chips
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.