Zomerpostelein
Zomerpostelein is familie van de winterpostelein, maar van een ander geslacht. Het plantje ziet er dan ook heel anders uit. Het heeft dikke, vlezige bladeren en rood-witte stelen. Blad en steel zijn erg kwetsbaar voor kneuzingen en daardoor na de oogst maar kort houdbaar.
Zomerpostelein in de moestuin
Zomerpostelein wordt vanaf half mei buiten gezaaid, de plant houdt van warmte en heeft vochtige grond nodig tijdens het ontkiemen. In de moestuin bedek ik daarom het zaaisel met een stukje doek of jute tijdens het kiemen. Zomerpostelein kan uitgroeien tot flinke rozetten, maar wordt al geoogst als zich 3-4 bladparen hebben ontwikkeld en de steel zich nog niet heeft vertakt. Tussen zaaien en oogsten zit meestal maar 3-4 weken.
Wanneer deze plant doorschiet en zich uitzaait kan je nog vele jaren overal in de tuin zomerpostelein tegenkomen.
Voedingswaarde zomerpostelein
Zomerpostelein bevat net zoals spinazie oxaalzuur, maar ook calcium om het oxaalzuur zich aan te binden. Postelein bevat, net zoals lijnzaad, walnoten en spinazie ook wat omega-3.
Bereiding zomerpostelein
Zomerpostelein wordt meestal gekocht met wortel en al, snij voor de bereiding de worteltjes van de stelen en was de postelein grondig in ruim koud water.
Zomerpostelein is vooral rauw heerlijk in salades. Een stamppotje met rauwe postelein is ook erg lekker. Gekookt of gestoofd laat postelein veel vocht los.
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.