Zonnebloemolie

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, zonnebloemZonnebloemolie wordt geperst uit de pitten van de zonnebloem. Zonnebloempitten bestaan voor circa 44% uit olie. Deze olie heeft een hoog vitamine E gehalte. Koudgeperste, onbewerkte zonnebloemolie is neutraal van smaak en is geschikt voor koude toepassingen zoals dressings, sausjes en zachtjes stoven. Zonnebloemolie is niet geschikt om in te bakken en braden.

High-oleïc zonnebloemolie

Er bestaat ook high-oleïc zonnebloemolie, die gewonnen wordt uit speciaal geteelde zonnebloemen. Deze olie heeft van nature een hoog gehalte aan oliezuur. High oleÏc olie heeft goede bak- en braad eigenschappen en is minder gevoelig voor oxidatie. High oleïc (= hoog oliezuurgehalte) zonnebloemolie is een stabiele olie en kan hoge temperaturen verdragen. Deze olie bevat een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Biologische high oleïc zonnebloemolie komt van een speciaal ras zonnebloemen en is absoluut GMO-vrij. Biologische high oleïc zonnebloemolie bevat circa vier keer zoveel oliezuur als de gewone zonnebloemolie en is daardoor één van de betere plantaardige oliën om hoog te verhitten.

Frituurolie

Soms staat er op het etiket wok-olie, of frituurolie, lees de kleine lettertjes na of je te maken hebt met high oleïc zonnebloemolie. (Waarom fabrikanten en producenten dit zo onduidelijk communiceren op hun producten is voor mij ook een raadsel.)

High-oleïc zonnebloemolie wordt veel gebruikt bij de productie van chips, mayonaise, chocopasta en dergelijke.

Olie bewaren

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, haver-zuurkool-sladeOlie kan ranzig worden wanneer het in contact komt met zuurstof, licht en warmte, het is daarom belangrijk dat olie in een donkere, glazen fles, zit en bewaart wordt op een niet te warme, donkere plaats (keukenkastje). 

Wanneer je niet zoveel olie gebruikt is het daarom aan te raden om voor een kleine verpakking te kiezen.


Recepten met zonnebloemolie:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl