Zonnebloempitten
Zonnebloemen zijn niet alleen prachtige snijbloemen, het zijn ook leveranciers van voedzame zonnebloempitten.
Zaden en olie
Een bloem kan wel tot 2000 zaden bevatten. Deze worden vooral gebruik om zonnebloemolie uit te persen.
Voedingswaarde
Zonnebloempitten bestaan voor 36% uit olie en 27% eiwitten. Verder zijn ze rijk aan vitamine B1, B2 en E en de mineralen calcium en ijzer.
Gebruik
De pitten worden gepeld maar ongeroosterd verkocht, eenmaal geroosterd worden ze snel ranzig. Je kunt ze zelf roosteren in een droge pan op een niet te hoog vuur wanneer je ze gebruikt als versnapering of in de salade.
Zonnebloempitten hebben een nootachtige smaak en zijn ook goed te verwerken in brood en gebak.
Recepten met zonnebloempitten:
- Abrikozen haverkoek
- Bonenburgers
- Fruitig ontbijt
- Granola
- Super ontbijt
- Crunchy vlokken
- Geratineerde wintergroenten
- Wortelburgers
- Wintergroenten
- Rucolapesto
- Paneermeel
- Muesli met appelcompote
- Pannenkoeken met pit
- Zomerse gierstsalade
- Groentenbrood
- Asperge plaattaart
- Boerenkool met zwarte bonen
- Spinazie feta beleg
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.