Zorgen
Zorgen maken
We maken ons momenteel veel zorgen: om onze gezondheid, en die van onze naasten en over de wereld en ons werk. Daarom zijn voorlopig al mijn groepsactiviteiten zoals workshops en kookactiviteiten voor de winkel vervallen. We wachten op betere berichten en niemand weet hoe lang.
Het coronavirus bracht onze manier van leven en beleven nogal drastisch tot stilstand. Dit is in mijn ogen een verademing voor de aarde. Minder (vlieg) verkeer maakt de lucht snel en merkbaar schoner en draagt zo eigenlijk bij aan ons herstel.
Wij hebben eindelijk de tijd om genoeg te slapen, te lezen, te koken, voor de kinderen en elkaar en om buiten te wandelen of te tuinieren. De meeste mensen werken thuis en hoeven niet meer te rennen en te haasten. Ook dat draagt bij aan ons herstel.
Laat je niet leiden door angst en beperk de corona updates tot het noodzakelijke, angst veroorzaakt stress en teveel stress belemmert een goed herstel.
Zorgen voor
Ondertussen zorgen we voor ons gezin, familieleden, vrienden, buren en andere mensen die hulp nodig hebben.
Maar als een van hen ziek wordt, wat is dan goede zorg? Ik bedoel niet mensen met het coronavirus, want de zorg voor deze patiënten is een deskundigheid die nog volop in ontwikkeling is.
Maar zorgen voor mensen met een 'gewone' verkoudheid, loopneus en hoesten, griep of hooikoortsklachten, dat gaat ook gewoon door en dat is in deze tijden soms wat onrustbarend.
Eerder schreef ik daar dit blog over…
Barleywater
Een goede ondersteuning bij herstel van deze huis-, tuin- en keukenklachten kan gerstewater ofwel barleywater zijn. De basis voor deze drank is graanslijm van gerst.
Wanneer volkoren graan (rijst, haver, gierst, gerst etc.) wordt gekookt in water komt er een slijmachtige stof vrij, hoeveel verschilt een per graansoort, maar gerst produceert hier het meeste van. Deze stof heet graanslijm.
Graanslijm heeft een positief effect op de darmen, het vormt als het ware een soort beschermlaagje waardoor de darmen minder snel geïrriteerd raken of geïrriteerde darmen tot rust kunnen komen.
Het gaat bij barleywater dus niet om de voedingswaarde maar om de waarde die deze drank heeft voor de darmen.
Dit is ook de reden waarom geadviseerd wordt om granen (tarwe, rijst, gerst, gierst, rogge, haver, mais) in afgepast water gaar te koken en na te laten wellen zodat al het water opgenomen is. Op deze manier gaan er geen waardevolle slijmstoffen verloren.
Barleywater kun je extra lekker maken (in het recept optie 3) zodat het ook heerlijk is om te drinken, het doet een beetje denken aan Glühwein. Het kale basisrecept is ook geschikt om toe te voegen aan soep of saus.
Bereiding en andere vragen
Liever liet ik het je eerst even proeven tijdens een workshop, dat gaat nu even niet dus je mag zelf aan de slag.
Heb je vragen over Barleywater, de bereiding of het gebruik, stel ze dan onder dit blog. Jouw vraag of het antwoord kan voor meerdere mensen nuttig zijn.
FAQ
Hoe lang is barleywater houdbaar?
Goed afgesloten en in de koelkast zeker 3 dagen.
Kan ik ook barleywater maken met boekweit?
Nee, boekweit is geen graan, maar een pseudograan. Het geeft geen graanslijm. Lees meer over boekweit.
Nee, barley = gerst.
Je kunt wel graanslijmdranken maken van een ander graan, bijvoorbeeld zilvervliesrijst of gierst wanneer je overgevoelig bent voor gluten. Deze granen geven echter veel minder graanslijm.
Kan ik ook barleywater maken met (naakte) haver?
Je kunt wel graanslijmdranken maken van een ander graan, bijvoorbeeld zilvervliesrijst of gierst wanneer je overgevoelig bent voor gluten. Deze granen geven echter veel minder graanslijm. Haver wordt snel bitter wanneer je het langer dan 1 uur weekt, het geeft ook minder goed slijm, hierin is gerst echt de kampioen.
Moet het graan echt koken of is weken voldoende?
Ja, gerst moet eerst 6-8 uur geweekt worden en daarna op het fornuis voor dit recept 2 uur koken. Het is belangrijk dat je de aangegeven hoeveelheden water en tijd gebruikt. Dat heeft het graan nodig om slijmstoffen te vormen.
Kan ik ook gort gebruiken?
Nee, gerst is een bedekt graan, het kaf is met de graankorrel vergroeid, daarom wordt het kaf in een pelmolen eerst verwijderd. Soms wordt er iets meer dan het kaf verwijderd en ontstaat er gort. Gort is daardoor een onvolwaardige versie van gerst geworden. Daarmee is gort sneller gaar te koken, maar het gaat in dit recept niet om de graankorrel, maar juist om de slijmstoffen die los komen tijdens het koken.
Kan ik ook een snelkookpan gebruiken?
Nee, gebruik een gewone pan en de aangegeven kooktijd. Het graan heeft deze tijd nodig. Bovendien zet je met een snelkookpan het gerecht onder druk, niet fijn in een tijd dat de spanning toch al hoog oploopt. Kook de gerst met liefde om goed te zorgen voor jezelf en je naasten.
Kan ik ook graanvlokken gebruiken?
Nee, in dit recept wordt de hele rauwe graankorrel gebruikt. Graanvlokken zijn niet meer rauw, die zijn in de graanplettrij eerst geweekt en door een warmtebehandeling min of meer voorgegaard. Daardoor zijn zijn ze meer geschikt voor pap en muesli.
Kan ik ook andere gedroogde vruchten gebruiken?
Ja, vijgen hebben een hoge zoetkracht, je kunt ze vervangen door een paar dadels of rozijnen. Abrikozen zijn ook zoet, maar hebben toch ook een heel uitgsproken eigen smaak.
Hoeveel en hoe vaak moet ik dat drinken?
Probeer drie maal daags een beker warme barleywater te drinken, verspreid over de dag. Niet opwarmen in de magnetron, maar op het fornuis.
Kan ik de gerst nog eten?
Ja, in principe wel, maar het smaakt niet erg lekker meer. Geef het aan de vogels of de kippen desnoods. Tijdens de bereiding is alle aandacht naar het water of graanslijm gegaan dat je aan het maken bent en niet naar de gerstekorrels, daar gaat het nu even niet om. Vergelijk: theeblaadjes of koffiedik eet je ook niet meer op, alhoewel dat wel kan.
Andere slijmdranken
Slijmdrank van lijnzaad (inheems) of Kuzu (Japans) zijn snel te bereiden, dat is handig bij acute klachten. Barleywater is smakelijk genoeg om meerdere dagen achter elkaar te gebruiken.
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.
Hoe lang (of kort) moeten de granen dan gekookt worden?
Ik heb een Tefal Quick & Hot ( soort "direct" theewaterzetapparaat )
waar ik mijn bakje met ontbijtgranen mee vul en dan laat afkoelen
Pas als ik het een tijdje laat staan ontstaat er wat van dat slijm
en nog meer de volgende dag als ik wat ik teveel heb in de koelkast
hebt gezet en dat aanleng met heet water.
NB Mijn zoon eet zijn ontbijtgranen met Griekse yoghurt
ontstaat er dan geen slijm in zijn maag/darmen?