Zuurkool
Zuurkool is gefermenteerde wittekool.
Fermentatie is een van de oudste en simpelste manieren van conserveren. Er is geen extra warmte voor nodig, alleen wat zout en melkzuurbacteriën. Melkzuurbacteriën zitten overal om ons heen in de lucht en dus ook op de groenten. Melkzuurbacteriën voeden zich met de plantaardige suikers uit de groenten en zetten dit om in melkzuur, kooldioxide en alcohol. Het overgrote deel van de plant blijft echter intact, ook de voedingsstoffen waaronder de vitamine C. Door fermentatie wordt onder andere vitamine B gecreëerd. Over het algemeen neemt de totale voedingswaarde bij fermentatie toe. Voedsel wordt door melkzuurfermentatie niet alleen langer houdbaar, maar ook beter verteerbaar.
Zuurkool is gemaakt van wittekool en bevat veel vitamine C, vitamine B en ijzer. Zuurkool is ook lichter verteerbaar dan wittekool.
Recepten:
- Zoete zuurkool
- Zuurkoolsoep
- Russische soep
- Gevulde appels
- Witlof schuitjes
- Groene groentesoep
- Haver-zuurkool salade
- Zuurkoolschotel
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.