Zwarte komijn
Zwarte komijn is geen familie van de ‘gewone’ komijn maar van de boterbloem en komt oorspronkelijk voor in Zuid-Europa en het Midden-Oosten.
De zaden lijken uiterlijk meer op het zaad van uien of bieslook dan op komijnzaden. Zwarte komijn bevat een hoog gehalte etherische oliën en smaakt aromatisch, licht bitter en een beetje scherp als milde peper. Wanneer je de zaden voor gebruik roostert wordt de smaak intensiever.
Zwarte komijn wordt veel gebruikt in Indische kruidenmengsels en als smaakmaker op broden.
Heilzaam
Er worden veel heilzame effecten aan het gebruik van zwarte komijn toegeschreven. Vooral bij luchtwegklachten en eczeem.
Thee van zwarte komijn
- 0,5 liter water water
- 1 theelepel zwarte komijn
- 1 theelepel anijszaad
- 1 theelpel kamille
De kruiden 10 minuten koken in het water, daarna afzeven.
Deze thee werkt verlichtend bij verkoudheid, maar is ook te gebruiken als aromatisch stoombad.
Verkrijgbaarheid zwarte komijn
Zwarte komijn van Het Bauwe Huis (Demeter kwaliteit) is in elk geval te koop bij de Ekoplaza aan de Nachtegaalstraat in Utrecht onder de naam Nigella sativa.
Recepten:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.