Zwarte linzen
Zwarte linzen worden ook wel Beluga linzen genoemd, ze zijn vrij klein en snel gaar zonder stuk te koken.
Zwarte linzen hoeven niet te worden geweekt, maar mensen met een spijsverteringsprobleem kunnen er toch baat bij hebben om de linzen vooraf een paar uur te laten weken in ruim koud water.
Het meekoken van een stukje kombu (zeewier) verbetert de smaak en de verteerbaarheid van peulvruchten.
Zout
Voeg altijd pas na het koken zout toe aan peulvruchten, zout verhindert een goede garing en / of laat de peulvruchten uit elkaar vallen.
Eiwit
Voor mensen met een vegetarische of veganistische leefwijze zijn peulvruchten onontbeerlijk. Eet ze regelmatig, maar met mate en altijd gecombineerd met een graansoort. Gecombineerd leveren peulvruchten en graan een optimale eiwitcombinatie, bijvoorbeeld rijst met linzen, bruine bonen met maïs, of kikkererwten met gerst. Samen vormen ze een goede eiwitbron waarnaast vlees, vis, ei of kaas overbodig zijn.
Verteerbaarheid
Van de gedroogde peulvruchten zijn linzen het lichtst verteerbaar.
Ben je niet gewend aan peulvruchten begin dan met regelmatig linzen te eten. Groene en bruine linzen blijven heel bij het koken, rode linzen koken altijd stuk, dus die zijn goed voor in de soep of saus.
Verdraag je ook (nog) geen linzen dan kan je de spijsvertering langzaam opbouwen en versterken door het eten van kleine hoeveelheden tofu of tempeh.
Voedingswaarde
Naast geconcentreerd eiwit bevatten peulvruchten ook veel:
- IJzer
- vitamine A
- vitamine B
- vitamine E
- Kalium
- Calcium
- Fosfor
- Magnesium
- Foliumzuur
- Voedingsvezels
IJzer en vitamine C
Het ijzer uit de peulvruchten komt pas vrij wanneer de maaltijd wordt gecombineerd met vitamine C, dus serveer peulvruchten altijd met groenten. Peulvruchten kunnen dus niet de groenten in een maaltijd vervangen.
Recepten met zwarte linzen:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.